in

Від пікапа до родстера: найбільш незвичні електромобілі, які купували українці у вересні

Українці у вересні придбали близько чотирьох тисяч електромобілів. Серед засилля електричних хетчбеків та кросоверів кількох популярних брендів трапляється і екзотика. Журналісти AUTOGEEK проаналізували свіжу статистику та обрали ТОП-7 найбільш незвичних авто на електротязі, які з’явились на українських дорогах останнім часом.

Abarth 500e

В Україні станом на початок жовтня зареєстровано один заряджений електричний Abarth 500e. Віддача встановленого на передній осі електромотора становить 155 к.с. та 235 Нм. За цими показниками електромобіль можна порівняти з бензиновим хетчбеком Abarth 595, у якого турбомотор 1.4 T-Jet видає 165 к.с.

Під підлогою встановлено таку літій-іонну тягову батарею ємністю 42 кВт*год, якої повинно вистачати на 250 км. Бортовий пристрій постійного струму розрахований на 85 кВт. При цьому маса такого електрохетчбека – майже 1,4 тони.

Розгін з місця до сотні у електромобіля займає рівно сім секунд, але тільки якщо батарея заряджена як мінімум на 90%. Показники при меншому заряді не наведено. Максимальна швидкість електромобіля обмежена на позначці 155 км/год.

Abarth 500e запропонований у вигляді традиційної “тридверки” та кабріолета зі складним м’яким дахом. Цікаво що зареєстроване в Україні авто – саме зі складним тентом. У Європі ціни на новинку стартують з позначки у 46 тисяч євро.

Ford F-150 Lightning

Електричні пікапи набувають популярності у США. Україна намагається не відставати від цього тренду, тож лише у вересні у нас було імпортовано п’ять Ford F-150 Lightning. Електричний Ford F-150 запропонований лише з чотиридверною кабіною SuperCrew та вантажним відсіком довжиною 1,68 метра.

На вибір є дві модифікації, обидві з двома електромоторами та повним приводом (по одному мотору на кожній осі). Версія Standard Range має двигуни сумарною віддачею 432 к.с. Пробіг на одній зарядці – до 370 км, а вантажопідйомність становить 907 кг.

Варіант Extended Range може проїхати близько 480 км, а його мотори видають 571 к.с. Вантажопідйомність такого пікапа знижена до 816 кг через більшу батарею. При цьому машина у порожньому стані здатна розігнатися з місця до сотні приблизно за 4,5 секунди. Цікаво, що від електричного “Форда” можна заживити не тільки побутові пристрої, а й цілий будинок, потужність при цьому обмежена на рівні 9,6 кВт. Базовий Ford F-150 Lightning Pro коштує у США всього 39 947 доларів.

Porsche Macan EV

У вересні відбулась українська прем’єра електричного кросовера Porsche Macan, І цього ж місяця було зареєстровано дев’ять таких машин. Загалом, модельний ряд електричного Macan включає версії: Macan, Macan 4, Macan 4S, Macan Turbo. На ринку України замовлення на електричні Macan 4 та Macan Turbo почали приймати із січня 2024 року, а на Macan та Macan 4S – із липня 2024 року.

На авто Porsche використовує електродвигуни PSM із постійними магнітами. Macan 4 при використанні функції Launch Control видає потужність до 408 к.с., а Macan Turbo – до 639 к.с. Крутний момент досягає 650 та 1130 Нм відповідно. Прискорюється Macan 4 від 0 до 100 км/год за 5,1 секунди, а Macan Turbo – лише за 3,3 секунди. Максимальна швидкість моделей – 220 і 260 км/год відповідно.

Зазначається, що у змішаному циклі запас ходу Macan становить від 590 до 641 км. Загальна ємність батареї становить 100 кВт*год. Ціни на новий Macan у дилерській мережі Porsche в Україні починаються від 3 437 910 гривень.

Lotus Eletre

Преміальний електричний кросовер британської марки, вироблений в китайському Ухані, користується стабільним попитом в Україні. Так, лише у вересні було ввезено п’ять таких електромобілів. Цікаво, що Eletre – це перший Lotus з п’ятидверним кузовом. Силова структура кузова виконана з високоміцної сталі та алюмінію, при цьому зовнішні панелі – алюмінієві та вуглепластикові.

Кросовер став першою моделлю на новій модульній платформі EPA (Electric Premium Architecture) з 800-вольтовою системою. Електромотори виконані в єдиному модулі з редуктором та блоком управління для зниження маси. Кросовер має два двигуни сумарною потужністю більше 600 к.с.

До сотні кросовер зможе розігнатися менш ніж за три секунди. Бортовий зарядний пристрій постійного струму підтримує потужність до 350 кВт. Lotus Eletre може мати салон на чотири або п’ять місць.

Замість звичних приладів перед водієм встановлений екран висотою всього 30 мм, на який виводиться найголовніша інформація. Такий самий допоміжний дисплей є і у пасажира. Для решти є штатний проекційний дисплей з доповненою реальністю і центральний OLED-екран медіасистеми діагоналлю 15,1 дюйма.

Lucid Air

За минулий місяць українці ввезли одразу 10 електричних седанів Lucid Air у різних версіях. Базова модифікація авто під назвою Lucid Air Pure оснащується батареєю ємністю 84 кВт*год та електромотором потужністю 436 л.с., що встановлено на задній осі. Заявлена дальність ходу становить 676 км.

Повнопривідна модифікація Air Touring має силову установку на 629 к.с. і здатна подолати до 653 км на одному заряді тягової батареї. Версія Grand Touring (830 к.с.) може проїхати 824 км на одному заряді: у неї залишилася батарея ємністю 112 кВт*год. На вершині знаходиться екстремальна модифікація Lucid Air Sapphire з трьома моторами потужністю 1252 к.с. і запасом ходу в 687 км.

Для порівняння, базовий Lucid Air Pure у США коштує 70 тисяч доларів, а топ-версія Sapphire оцінюється у 250 тисяч доларів.

Rivian R1S

Електричні пікапи та позашляховики від Rivian час від часу вже можна зустріти на вулицях українських міст. У вересні в Україні було зареєстровано шість Rivian R1S та два електричних пікапи моделі R1T.

Взагалі, електромобільний стартап Rivian представив свої перші моделі ще у листопаді 2018 року, але їх серійне виробництво почалося лише у вересні 2021-го, причому ця затримка та недостатній обсяг випуску згубно позначаються на фінансовому стані компанії.

Базова двомоторна версія авто має 674 к.с., тримоторний варіант (з двома двигунами на задній осі) видає 862 к.с., а чотиримоторна топ-версія – це 1039 л.с. та 1622 Нм. При цьому найпотужніший позашляховик може розігнатись від нуля до сотні менш ніж за 3 секунди.

Максимальна дальність ходу на одній зарядці – 676 ​​км у двомоторного пікапа Dual Max і 660 км у аналогічного позашляховика. А нова базова версія Standard має літій-залізо-фосфатний акумулятор на 92,5 кВт*год, її далекобійність становить 435 км у обох моделей. Ціни на американські електромобілі починаються з 79 тисяч доларів.

Rolls Royce Spectre

Перший електромобіль від найбільш престижного англійського бренду Rolls Royce Spectre вже не раз помічали в Україні. Лише за вересень зафіксовано три реєстрації монументальних купе.

В основу електромобіля лягла та сама фірмова платформа Architecture of Luxury – це просторова рама з алюмінієвими кузовними панелями. Встановлений під підлогою тяговий акумулятор масою приблизно 700 кг використали як додаткову шумоізоляцію салону, а його потужний каркас дозволив збільшити жорсткість кузова відразу на 30%.

Spectre має чотири електромотори сукупною віддачею 585 к.с. і 900 Нм. Ємність тягової батареї становить 120 кВт*год, а орієнтовна дальність ходу – 520 км за циклом WLTP. З місця до сотні електромобіль спорядженою масою 2975 кг може розігнатися за 4,5 секунди.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Подобається контент? Підтримай Autogeek на Patreon!
Become a patron at Patreon!

З запасом ходу у 200 км: Kia представив ексклюзивний електричний хетчбек Pride

З рекордним запасом ходу: Tesla Model 3 у Європі отримала “далекообійну” версію