in

1635 км без дозаправки: американці розсекретили свій водневий суперкар Hyperion XP-1

Компанія Hyperion Motors з Південної Каліфорнії розсекретила свій водневий суперкар XP-1.

Робота над автівкою тривала близько десяти років.

Представлена модель є прототипом, а збирати автомобілі будуть в США. Придбати XP-1 можна буде вже за два роки.

В Hyperion Motors зазначили, що використовували під час створення XP-1 технології NASA. Зокрема, просунуті системи генерації водню і електроенергії і нові типи матеріали: монокок виготовлений з металокомпозиту, в складі якого є вуглеволокно і титан, а дифузорі є кевлар. Все це дозволило утримати масу автівки в районі 1032 кілограмів.

Автомобіль отримав незалежну підвіску на подвійних поперечних важелях з надлегкого алюмінієвого сплаву, яку доповнило гідравлічне регулювання дорожнього просвіту. Гальма – вуглекераміка з дисками діаметром 457 мм спереду і 432 мм ззаду. 

В рухливі «крила», що оперізують кузов, вбудовані сонячні панелі – вони можуть змінювати стан, слідуючи за траєкторією сонця. А бічні дзеркала можуть змінювати «виліт».

Також вийшов досить цікавим й інтер’єр автівки. Так, всю довжину центрального тунелю займає вигнутий дисплей діагоналлю 98 дюймів. Педалі і селектор коробки передач зроблені з титану. А мультимедійною системою можна управляти не тільки дотиками, але і за допомогою жестів. В обробці салону застосовували вуглепластик, титан і натуральну шкіра.

Силова установка автівки складається з декількох електромоторів на постійних магнітах, іоністора, який виступає в ролі джерела струму, модуль паливних елементів з полімерної електролітичної мембрани і триступеневої трансмісії. Водень зберігається в балонах з вуглеволокна – і його запасу достатньо, щоб проїхати на одній заправці 1635 км. 

З місця до 100 км/год автомобіль розганяється за С2,2 секунди, а максимальна його швидкість – понад 355 кілометрів на годину.

Компанія планує випустити лише 300 автівок. Поставки почнуться на початку 2022 року, але інформації про ціну поки немає.

Як раніше повідомляв Autogeek, компанія BMW розсекретила технічні характеристики своєї моделі на паливних елементах Hydrogen Next.

За матеріалами: motor1.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Подобається контент? Підтримай Autogeek на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Першими власниками електропікапа Tesla Cybertruck стануть працівники компанії Маска

Електрозаправки в Україні повинні з’явитися на всіх дорогах державного значення: влада ініціює зміни до ДБН