Menu
in ,

Відео дня: у Чехії випробовують безпілотну вантажівку Tatra Force

Чеська компанія компанія Tatra Trucks спільно з французьким виробником автокомпонентів Valeo та фахівцями лабораторії Гірничо-технологічного університету Острави (VŠB-TUO) розробили систему автономного керування для вантажівок.

Оснащений нею прототип Tatra Force проходить випробування на полігоні Копршівниці. Керується вантажівка оператором дистанційно за допомогою пульта дистанційного керування. Відео із випробувань опублікував чеський сайт Auto.cz.

Це перший із трьох етапів проєкту, мета якого — побудувати вантажівку з автопілотом 3-го рівня, здатну пересуватися автономно. Він передбачає інтеграцію датчиків у конструкцію автомобіля та введення в експлуатацію асистента повороту та пасивного асистента зміни смуги руху.

На другому етапі на автомобіль встановлять лідар для виявлення перешкод. На третьому етапі автомобіль керуватиметься датчиками за допомогою програмно-апаратного інтерфейсу. Електроніка контролюватиме швидкість, роботу двигуна, трансмісії, гальмівної системи та інших вузлів та функцій. До того ж це дозволить активувати просунуті системи допомоги ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), такі як адаптивний круїз-контроль, помічники екстреного гальмування, зміни смуги руху та інші.

Розробка спецавтомобіля розпочалася у 2021 році. Оснований на Tatra Force третього покоління, він оснащений турбодизелем Cummins L9 потужністю 400 к.с. та автоматичною коробкою передач Allison 4500P.

За розробку інтерфейсу системи, яка забезпечує автономний рух автомобіля, відповідає лабораторія VŠB-TUO. Valeo займається інтеграцією сенсорних елементів, таких як ультразвукові, радари, лазерні датчики та камери. Також французькі спеціалісти займаються обробкою алгоритмів управління.

Зі слів розробників, безпілотні вантажівки Tatra можуть знайти застосування у промисловості, збройних силах, рятувальних та пожежних службах.

Як раніше повідомляв Autogeek, у США дозволили тестувати безпілотні вантажівки з пустими кабінами.

Подобається контент? Підтримай Autogeek на Patreon!
Exit mobile version