Menu
in

В Україні анонсували встановлення першої водневої заправки для автомобілів

В Україні почалася розбудова зарядної інфраструктури для автомобілів на водневих паливних елементах.

Перша воднева зарядка відкриється у 2022 році. Про це під час брифінгу розповів президент Української водневої ради Олександр Рєпкін

Нагадаємо, що перший водневий автомобіль в Україні було сертифіковано у вересні цього року. Наразі в країні зареєстровано тільки два таких автомобілі. Це Toyota Mirai, які вдалося сертифікувати Українській водневій раді.

Процесс тривав повтора місяці, але тепер, коли механізм документального оформлення водневих автомобілів відпрацьовано, реєстрація триватиме не більше трьох днів. Це й стало підгрунтям для розбудови інфраструктури для водневого транспорту в Україні.

«Наразі Українська воднева рада вже відпрацювала механізм документального оформлення водневих авто. Ми, як першопрохідці, витратили на це півтора місяця, але надалі весь процес займатиме лише три дні. До речі, до нас у Водневу раду звертаються підприємці, які спеціалізуються на створенні водневої інфраструктури та будують заправні станції по всьому світу. Вони вже готові створювати заправки для водневих авто і в Україні. Ми очікуємо, що перша воднева заправка з’явиться у країні наступного року», — підкреслив президент Української водневої ради.

Розвиток водневого транспорту важливий для України з декількоп причин. Одна з них – зменшення викидів парникових газів, майже чверть яких продукують автомобілі. Крім того, перехід на альтернативні джерела енергії дозволить зменшити залежніть від країн-експортерів нафти та бензину.

Європейську версію водневого седана Mirai другого покоління Toyota представила у грудні 2020 року, а продажі моделі на рінку Європи стартували навесні 2021 року. Toyota Mirai II оснащується енергетичною установкою на паливних елементах. Електроенергія виробляється прямо на борту в результаті хімічної реакції між воднем, що зберігається в баках, та киснем з повітря. Отримана електрика накопичується у невеликій літій-іонній батареї на 4 А•год та живить тягові електродвигуни. Єдині «викиди» – чиста вода.

Для повної заправки трьох балонів потрібно 5,6 кг водню та всього 5 хвилин. Запас ходу «Мірая» другого покоління – 650 км, що на 30% більше, ніж першого. Седан укомплектований двигуном потужністю 182 к.с. Час прискорення від 0 до 100 км/год – 9,2 секунди.

На ринку Європи Toyota Mirai II коштує від 63 900 євро.

Як раніше повідомляв Autogeek, нова воднева Toyota Mirai встановила рекорд пробігу на одній заправці.

За матеріалами: Hydrogen

Подобається контент? Підтримай Autogeek на Patreon!
Exit mobile version