Menu
in

В аеропорту “Бориспіль” відкрився зарядний комплекс для електромобілів FASTER: що відомо про цю компанію

В середу, 2 вересня, в аеропорті “Бориспіль” запрацював унікальний зарядний комплекс для електромобілів Smart Grid Solution. Відтепер на парковці аеропорту може одночасно заряджатися 7 електромобілів.

Перша черга зарядних станцій запрацювала на другому поверсі багаторівневого паркінгу в бориспільському аеропорті, її встановила компанія ТОВ “PRoElectrikGroup”.

Зарядний комплекс обладнаний 7 портами потужністю 22 кВт. Щоб зарядити електромобіль, потрібно завантажити на мобільний телефон застосунки FASTER або TOKA Network та сплатити послугу банківською карткою.

Тобто відтпепер водій електромобіля зможе обрати одне з двох місць підзарядки: багаторівневий паркінг або парковку P4.

У 2018 році проєкт Smart Grid Solution, розроблений компанією ТОКА спільно із партнерами Octa Energy, став одним з переможців українського етапу та учасником фіналу найвідомішого світового конкурсу “зелених” стартапів Climate Launchpad.

А влітку 2020 року він уже реалізований на практиці: мережа електрозаправок Faster встановила електрозаправний комплекс Smart Grid Solution в аеропорту Бориспіль – тож інноваційними “зарядками” тепер може скористатися будь-який електромобіліст.

Зарядний комплекс FASTER #235-241 AIRPORT Boryspil знаходиться на 2 поверсі парковки Бориспільського аеропорту навпроти терміналу D. Він оснащений 7 портами по 22 кВт. Саме з ними й взаємодіятимуть електромобілісти, заряджаючи свої авто.

Однак головна “фішка” Smart Grid Solution прихована від сторонніх очей. Це – особлива інтелектуальна платформа, “центр керування”, що об’єднує всі 7 окремих зарядок не лише між собою, але й із прилеглою електромережею парковки.  

Така інтелектуальна платформа вміє особливим чином балансувати електроенергію, сприяючи її ефективному розподілу. Якщо говорити про багатоквартирний будинок у спальному районі, то вона дозволить влаштувати не 1-2 зарядки на 200 квартир, що реально зараз, а значно більше – від 10 як мінімум. І вже в 2024 році, коли ринок електрокарів значно виросте, без такого рішення в “спальниках” не обійдеться ніхто. 

“Реалізований нами проєкт у Борисполі – це дуже важливий прорив для електромобільної галузі. Він покликаний показати ринку всі переваги комплексу Smart Grid Solution, що, зокрема, дозволить мешканцям багатоповерхівок заряджати електромобілі прямо в паркінгових зонах свого житла без потреби надвитратного (на рівні 7000 євро) підключення власних станцій до мережі. Ця інновація легко вирішить проблему зарядки електрокарів на будь-який парковці, що дозволить значно стимулювати розвиток електромобільної галузі в Україні”, – переконаний Стефан Благовісний, генеральний директор компанії ТОКА, національної мережі публічних зарядних комплексів для електромобілів.  

Нагадаємо, 7 лютого в Києві, на території паркінгу ТРЦ River Mall, було введено в експлуатацію комплекс із одразу 12 електромобільних зарядних станцій мережі ТОКА. Тож Smart Grid Solution – це вже другий масштабний проєкт ТОКА, реалізований в 2020 році на українському ринку електромобільної інфраструктури.

ВІД AUTOGEEK – ПРО МЕРЕЖУ ЗАРЯДНИХ СТАНЦІЙ FASTER

До цієї новини (а про це стало відомо з офіційного сайту аеропорту Бориспіль) нам про компанію FASTER та однойменну “мережу зарядних станцій” не було відомо абсолютно нічого. Завдяки Google знайшлася їхня сторінка у Facebook із 73 вподобаннями (наш лайк став 74-м).

В описі на сторінці вказано, що це “Національний оператор електрозаправних комплексів, що налічує широку мережу станцій по всій території України”.

Спроба знайти додаток у Play Market зазнала фіаско. Спробуйте самі: faster – це високочастотний запит, і за ним щось знайти взагалі нереально.

Сайт теж не “гуглиться” – тобто, він не оптимізований під пошуковики як слід. Лінк на нього можна знайти тільки на сторінці в Facebook, та й те – тільки на мобільній версії, бо на десктопі цієї інформації теж нема.

До речі, в розділі “інфо” вказано контактний e-mail: fasteroleksij@gmail.com Якось не дуже солідно для “широкої мережі станцій”, не гадаєте?

Переходимо за дивним лінком fasta.biz (тільки нас насторожує неспівпадіння адреси сайту і власне бренду мережі?), де нема майже ніякої інформації про мережу або навіть тарифи. Зате у підвалі є примітка, що сайт зроблено ще у 2019 році на базі конструктора Tilda.

Погана новина – на сайті нема сертифікату безпеки, і тому браузер повідомляє про незахищене підключення. Хороша новина – тут є посилання на додаток у Play Market.

На маркеті в описі додатку нема інформації про кількість завантажень. Швидше за все, кількість завантажень менша за 100. А це може говорити про недостатній рівень тестування застосунку, через що, можливо, клієнтам доведеться стати безкоштовними бета-тестерами. Ну, і зв’язок із розробниками через пошту на gmail не додає поважності, як на нашу думку.

Можливо, інформація про тарифи та мережу станцій компанії є всередині додатку, але ми не ризикнули встановлювати його на свої смартфони.

З одного боку, добре, що білінг можливий через вже всім відомий додаток ТОКА, з іншого – як компанія FASTER, про яку майже нічого не відомо, спромоглася отримати такі “жирні” місця для встановлення свого комплексу зарядних станцій?

Подобається контент? Підтримай Autogeek на Patreon!
Exit mobile version